Krakau is booming, hot en trendy! Niet voor niets werd Krakau in 2014 door Zoover uitgekozen tot beste Europese stedentrip van het jaar.

Na Warschau is Krakau de grootste stad van Polen. De stad ligt aan de rivier Wisła in was tot 1609 de hoofdstad van Polen. Het is ook een van de weinige Poolse steden die in de Tweede Wereldoorlog niet is verwoest door bombardementen. De historische binnenstad met de Grote Markt, Kasteel Wawel en de Joodse wijk zijn vrijwel volledig intact gebleven.

Een van de bezoekers aan Krakau schrijft op Zoover: ‘Wie een stad in Europa wil bezoeken en alles dacht te hebben gezien, moet absoluut naar Krakau’. Ook buiten het stadscentrum is van alles te beleven: ‘Kijk ook eens buiten het centrum, in de joodse wijk Kazimierz, de Sovjet wijk Nowa Huta of bezoek het uitzichtpunt op de Kosciuszkoheuvel’.

Grote Markt Krakau
Grote Markt Krakau

Grote Markt
Centraal in de binnenstad van Krakau ligt de enorme Rynek, die dateert uit de 13e eeuw. Het is tegelijk ook een van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa.  In het midden ligt de imposante Lakenhal, waarin handelaren in kleine kiosken allerlei souvenirs verkopen.

Aan het plein grenzen tientallen cafés en restaurants, paleizen en statige herenhuizen. Tip: drink een koffie of cocktail op een van de vele terrasjes om het plein goed te bekijken, maar ga er niet dineren. In zijstraatjes rond het plein zitten erg leuke kelderrestaurants, waar tegen een vriendelijke prijs een uitstekend authentiek Pools gerecht op tafel wordt gezet.

Restaurant Babci Maliny
Restaurant Babci Maliny

Zo’n restaurant is bijvoorbeeld Babci Maliny, vrij vertaald Oma Framboos. In een ongedwongen sfeer eet je in dit kelderrestaurant de beste Pierogi en Kotlet Schabowy.

Ook ’s avonds is er rond de Grote Markt van alles te beleven. Geniet van jazzmuzikanten in keldercafés, ontspan op een knus terras op een binnenplaatsje of leef je uit in een van vele trendy nachtclubs.

 


Joodse wijk Kazimierz
Op een paar honderd meter van de Grote Markt begint Kazimiers, de oude Joods wijk van Krakau. Eeuwenlang was de stad een toevluchtsoord voor joden, omdat er in Krakau godsdienstvrijheid heerste. Begin vorige eeuw waren er maar liefst 120 synagogen. In de Tweede Wereldoorlog werden de duizenden joden massaal gedeporteerd naar en plek aan de andere kant van de rivier, het Ghetto van Krakow. Velen werden vergast in concentratiekampen. Een klein aantal joden kon aan de massavernietiging ontkomen door te werken in de fabriek van Oskar Schindler, bekend van de indrukwekkende film Schindlers List van Steven Spielberg. Delen van de fabriek zijn te bezichtigingen en er is een fabriek is een museum ingericht. Pas de laatste jaren keren steeds meer joden terug naar Krakau, vanuit bijvoorbeeld Israel en de Verenigde Staten.

De Joodse wijk van Krakau is een absolute must om te zien. Boek een wandeltour door de wijk of trek er zelf op uit om de hoogtepunten te bekijken.

KAART KAZIMIERZ
1. Market Square (Wolnica)                                   7. Remuh Synagoge
2. St Catherine’s kerk                                            8. High Synagoge
3. Corpus Christi kerk                                            9. Izaak Synagoge
4. De plek van Saint Stanislaus’s martyrdom       10. Kupah Synagoge
5. Gemeentelijk museum                                     11. Tempel Synagoge
6. Oude Synagoge, Joods Historisch Musem        12. Oude begraafplaats

Aanbieder van georganiseerde stedentrips vanuit Nederland naar Krakau is onder meer Polenreizen.nl.

DELEN
Volgend artikelKrakau: Grote Markt