Wrocław (Duits: Breslau) is een stad in het zuidwesten van Polen, gelegen aan de rivier de Oder. In Wrocław kruisten twee belangrijke handelsroutes – Via Regia en Barnsteenroute. De stad behoorde tot de Hanze en telt meer dan een half miljoen inwoners waarmee het de vierde stad van Polen is.

De stad wordt bevolkt door een groot aantal studenten, die studeren in een van de tientallen universiteitsgebouwen. Er is een grote medische faculteit, maar ook zelfs een faculteit Nederlandse taal. Het zou dus zo maar eens kunnen gebeuren dat je een student tegenkomt, die z’n Nederlands op je wil oefenen.

Wroclaw wordt wel het Venetie van Polen genoemd, door de vele waterwegen en bruggetjes die de stad telt. Een echte aanrader is een rondvaarttochtje over de Oder. Vanaf het centrum kun je een half uur stroomopwaarts varen en eventueel een bezoek brengen aan de dierentuin, een van de oudste van Europa.

De stad staat ook bekend om het culturele leven. Er zijn een aantal theaters en een imposant operagebouw. In de winter wordt de Rynek in het centrum omgetoverd tot Jaarmarkt, waarbij allerlei spulletjes worden verkocht en zelfgemaakte hapjes en drankjes over de toonbank gaan.

Wrocław was gastheer van het Europees kampioenschap voetbal 2012. Tevens is de stad de Culturele hoofdstad van Europa in 2016 en locatie van de Wereldspelen 2017.