Op ongeveer honderd kilometer van Gdansk ligt aan de kust een spectaculair natuurgebied met de grootste onbegroeide duinenrij van Europa. Deze enorme wandelende witte duinen strekken zich uit over een lengte van 18 kilometer en trekken jaarlijks duizenden mensen. Een waar mekka voor kinderen, die met veel plezier van de hellingen afdalen.

Maar ook voor natuurliefhebbers is het gebied zeer interessant. De duinen maken deel uit van het nationaal park Słowiński, dat op een belangrijke trekroute voor vogels ligt. Honderden vogelsoorten zijn er te vinden, van zeearenden tot wilde ganzen.

Slowinski National Park
Slowinski National Park

Over het ontstaan van de wandelende duinen zijn wetenschappers het nog niet helemaal eens. De meest voor de hand liggende verklaring is dat grote stukken bos aan het begin van jaartelling door brand verloren zijn gegaan. Daardoor kon het zand gaan stuiven en enorm hoge duinen vormen.

De lokale bevolking maakte het wandelen van de duinen daarna ongewild nog een tikkeltje erger. Het zand schoof op richting een stad, waardoor besloten werd om verderop de stad te herbouwen. Daarvoor moest wel een groot bosgebied tegen de vlakte, iets wat het wandelen van het zand alleen maar versnelde.

Duinen Slowinski National Park
Duinen Slowinski National Park

Wetenschappers denken dat zeestromingen de duinen in stand houden. Doordat rotsen aan de kust worden afgesleten door de stroming neemt de hoeveelheid zand in het gebied toe. Dit zand verzamelt zich in zandplaten voor de kust, waarna het door de zon en wind aan land komt.

 

Ustka
Ustka

 

Praktisch:
Het nationaal park Słowiński ligt op de autoroute tussen Szczecin, Ustka en Gdansk. Een leuke stop is het kustplaatje Ustka, dat naast historische vissershuisjes en enkele andere monumenten ook bekend is om het heerlijke badstrand.