In de omgeving van Krakau ligt Wieliczka, een van de grootste zoutmijnen ter wereld. Niet verwonderlijk dat het op de 32e plek staat van de UNESCO-werelderfgoedlijst.  Jaarlijks bezoeken 800.000 mensen het gangenstelsel en de uitgehouwde zalen met kroonluchters en zoutsculpturen. En net als andere belangrijke bezienswaardigheden in de wereld, kun je nu ook met Google Streetview digitaal door de gangen wandelen.

Wieliczka-zoutmijn
Wieliczka-zoutmijn

Het winnen van zout begon hier waarschijnlijk al in het begin van detiende eeuw. Het gangenstelsel van de mijn is in totaal 300 kilometer lang en de mijnwerkers bereikten een diepte van 327 meter. Enkele kilometers tunnel zijn samen met prachtige uitgehakte zalen opengesteld voor bezoekers. Die worden met een echte mijnlift tientallen meters naar beneden gebracht de diepte in en kunnen zich dan vergapen aan de prachtige kleuren.

Omdat de mijnwerkers lange tijd onder de grond verbleven, zijn er allerlei voorzieningen in de loop van de jaren bedacht. Zo zijn er enorme zalen met kroonluchters, kapelletjes en eetzalen. Er is ook een doorlopende tentoonstelling over hoe het er in de mijn aan toe ging.

Voor veel Polen is de Wieliczka Zoutmijn een attractie op zich. Het is een favoriete plek voor schoolreisjes. Vanuit heel Polen komen kinderen naar de mijn om kennis te maken met een van de topattracties van het land. Tip: Bezoek de mijn vroeg op de dag. Het is er dan nog niet zo heel erg druk met tourbussen.

Ontdek de mijn met Streetview: